Túlnyomásos rendszerek


Olyan égéstermék-elvezető berendezések, amelyeknek béléscsövében üzem közben a nyomás jellemzően nagyobb, mint a környezeti nyomás.

P1 – épületen belül elhelyezett égéstermék-elvezető berendezés (zárt égésterű tüzelőberendezésekhez használható, a vizsgálati nyomás 200 Pa, a megengedett szivárgási veszteség 0,006 dm3/s,m2),

P2 – épületen kívül elhelyezett égéstermék-elvezető berendezés (zárt égésterű tüzelőberendezésekhez használható, a vizsgálati nyomás 200 Pa, a megengedett szivárgási veszteség 0,120 dm3/s,m2).

Nagynyomású égéstermék-elvezető berendezés: olyan égéstermék-elvezető berendezés, amelynek béléscsövében üzem közben a nyomás lényegesen nagyobb, mint a környezeti nyomás.

Kondenzációs kazánok égéstermék elvezető rendszerek


A készülékek speciális változata az u.n. kondenzációs (vagy égéshő) kazán, amelynél a tüzelőberendezés hőátadó felületén a tüzelőanyag égéshőjének jelentős része hasznosul. Kondenzációs üzemű tüzelőberendezésekhez az egyik legkedvezőbb megoldás a műanyag béléscsővel ellátott égéstermék-elvezetők alkalmazása. Fontos azonban meggyőződni arról, hogy az alkalmazott műanyag nehezen éghető-e. A hazánkban érvényben lévő tűzvédelmi előírások szerint ugyanis csak nehezen éghető anyagból gyártott égéstermék-elvezető berendezéseket szabad beépíteni, függetlenül attól, hogy a termék rendelkezik-e CE jelöléssel, vagy sem.

Turbós kazánok égéstermék elvezető rendszerek


Az épületgépészet dinamikus fejlődésének köszönhetően ma már olyan zárt égésterű (turbós) készülékek telepítése is lehetséges, melyek nem a helyiségből veszik az égéshez szükséges oxigént. Ezen gázkészülékek biztonságosak és jó hatásfokkal dolgoznak.

webpet